1educat.ro - Primul site dedicat ofertei de formare si training    

 portalul ofertei de cursuri

  Asistent  
  1educat  stiri în domeniul educatiei   
Oferta de cursuri, detaliata pe domenii
Planificarea carierei
Editor
Stiri, evolutii, legislatie, dictionar de termeni
Resurse utile pentru furnizorii de educatie
Asistent online

 

Activitatea didactica
Revista de Pedagogie
eLearning
Linkuri utile
Legislatie
Aparitii editoriale
Carti electronice
 
Propune o stire
Recomanda-ne
 

 

Înapoi la Stiri
 

Copiii care nu au acces la un calculator
vor fi marginalizați în societatea de mâine

Educația costă mult? Încercați fără!
 

Prin facilitarea accesului la informație și formare pe parcursul întregii vieți, calculatorul devine un instrument necesar oricărui cetățean al societății informaționale în care trăim. Copiii care nu au acces la un computer și nu știu să lucreze cu acesta vor fi marginalizați în societatea de mâine.

În privința informatizării sistemului de educație, statele avansate tehnologic urmăresc constant regulile competitivității socio-economice, alocând sume impresionante pentru pregătirea corespunzătoare a resurselor umane și luând decizii ferme bazate pe studii prospective pentru următoarele decenii.

De exemplu, punctele cheie ale planului educațional național prezentat recent Congresului Statelor Unite de către Departamentul pentru Educație al SUA sunt managementul informatizat al școlilor, evaluarea online și elearning. În ciuda unui deceniu de investiții în tehnologii pentru educație inițiate în 1996, indicatorii de performanță școlară au rămas neschimbați până acum, subliniază Susan Patrick, directorul Biroului pentru Tehnologia Educației al Departamentului de Stat. În sistemul de învățământ, instituție conservatoare prin definiție, schimbările au loc treptat - durează un timp până ce inovațiile (mai ales destul de radicale, cum sunt cele generate de introducerea computerelor) sunt asimilate.

În România, în cadrul programului SEI al Ministerului Educației și Cercetării, toate liceele au fost utilate cu rețele de calculatoare pe care a fost instalată aplicația AEL - componenta software pentru elearning dezvoltată de firma SIVECO, ce permite atât managementul procesului de învățământul și evaluări online, cât și integrarea lecțiilor electronice pentru diverse discipline furnizate de MEdC.

Finanțările prevăzute pentru informatizarea învățământului de până acum și pentru perioada următoare sunt extrem de mici, comparativ cu bugetele majorității statelor europene, în condițiile în care 13,5% dintre elevii de liceu din mediul urban au acces la computer doar la școală, conform unui studiu realizat în noiembrie 2004 de către Centrul pentru Dezvoltare și Inovare în Educație.

Departe de a fi roză, situația nu este, totuși, nici dezastruoasă - accentul pus pe infrastructură în perioada 2001-2004 începe să dea roade și constituie un fundament solid pentru următoarele demersuri ale MEdC, care ar trebui să vizeze performanța (la nivelul elevilor) și utilizarea eficientă a computerului pentru instruire (la nivelul profesorilor). Însușirea de către profesori a unei tehnologii noi, utilizarea computerului pentru predare și învățare, precum și elaborarea softului educațional sunt procese aflate încă într-un stadiu incipient, care trebuie susținute și promovate în măsura în care constituie premise pentru organizarea unui demers centrat pe elev.

O certitudine o constituie faptul că demersul de informatizare depinde de foarte multe variabile, în mediul instituțional școlar - conservator, pe de o parte, și cu o cultură organizațională complexă, pe de altă parte. Diferite licee au diferite experiențe în ce privește dotarea cu calculatoare și software educațional, în funcție, în primul rând, de atitudinea, deschiderea și interesul acordat acestui proces de către managerii școlari din liceele românești. În afara unui mic procent de licee care au refuzat efectiv să utilizeze laboratoarele aduse de MEdC, orele de biologie, fizică, chimie etc. desfășurate în laboratoarele AEL, folosind lecții electronice, au devenit un lucru obișnuit în liceele noastre. Acest lucru trebuie privit ca făcând parte dintr-o dinamică firească a sistemului de învățământ, orientat spre viitor - nu performanța unor elevi la olimpiadele de informatică, ci faptul că noile generații vor fi pregătite să trăiască în societatea globală informațională trebuie să ne bucure mai mult.

Datorită rolului de facilitare a accesului la informație și formare pe parcursul întregii vieți, calculatorul devine un instrument necesar oricărui cetățean al societății informaționale în care trăim. Accesul la un loc de muncă depinde din ce în ce mai mult de nivelul de competență demonstrat în lucrul cu computerul. Copiii care nu au acces la un calculator și nu știu să lucreze cu acesta vor fi marginalizați în societatea de mâine - societatea bazată pe cunoaștere.

TEHNE - Centrul pentru Dezvoltare și Inovare în Educație este o organizație non-guvernamentală ce are drept scop susținerea inițiativelor educaționale prin proiecte și programe în domeniile elearning, educație pentru cetățenie, educația adulților, formarea personalului didactic.

În cadrul unor proiecte la nivel european, Centrul pentru Dezvoltare și Inovare în Educație monitorizează utilizarea noilor tehnologii în sistemul de învățământ din România.

Pentru mai multe informații, contactați: Centrul pentru Dezvoltare și Inovare în Educație - www.tehne.ro

Înapoi la Stiri
 

Asistent online: Poti trimite un anunt la editor [at] 1educat.ro. Dupa ce va fi analizat, în functie de importanta si pertinenta lui, poate fi postat in pagina de stiri.

 

 

Aparitii editoriale:
 
Standarde profesionale pentru profesia didactica
 
Management educational pentru institutiile de învatamânt
 
WWW in invatamant. Instruirea prin Internet. Cum publicam si cum cautam pe Web?
 
Educatia Universitara

 


Cursuri online gratuite

Primul curs din serie - "Idei creative pentru copii" - este disponibil la adresa academia.1educat.ro.
 
Carti în format electronic
 

eBooks

Carti electronice, pe care le poti achizitiona de pe Internet, iar apoi le "rasfoiesti" direct din calculator.
Click pentru Libraria OnLine.

cursuri:
1educat.ro - portal de cursuri
    elearning.romania    Anunturi    eLearning    Stiri    
    1educat    Cursuri    Cariera    Mediul educational    Editor    Resurse    Asistent online    
 
  © AEC România, 2001-2006
www.1educat.ro

Gazduire: HostX (oferte de hosting)